Načítám...

Tak kde je teda chyba?


6. 11. 2013



Měli jsme dnes přednášku o určování vnějších vlivů. Na začátku přednášky přišel jeden z účastníků (mimochodem už důchodového věku, což s tím souvisí) a začal si stěžovat, jak dnes ty realizační firmy provádějí stavby podle dokumentací pro stavební povolení. Jak je to dnes hrozná doba, že si nikdo nenechává vypracovat prováděcí nebo realizační dokumentaci.

Chvíli jsem pána poslouchal a jak tak povídal a povídal, tak se rozhovořil i o tom, jak on do té dokumentace pro stavební povolení namaluje i ty rozváděče, aby si je hezky připravil, jak tam má i ty výkresy ochrany před bleskem, či výkresy uzemnění.

A zde je podle mého názoru onen hlavní kámen úrazu, na který už dlouho poukazuji. Když se vcítíte do pozice realizační firmy, proč byste zbytečně vydávali další peníze na prováděcí nebo realizační dokumentaci, když už vám projektant všechno pěkně naservíroval v rámci dokumentace pro stavební povolení?

On to totiž není problém na straně realizačních firem.

On je to bohužel problém jen a pouze na straně projektantů.

A troufám si tvrdit, že je to problém zejména na straně projektantů vyššího věku, kteří nejspíš obsah projektů „jedou“ setrvačností podle toho, co se naučili za minulého režimu?

Kdyby si totiž všichni projektanti vzali do ruky vyhlášku č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, která řeší právě požadovaný obsah dokumentace pro stavební povolení, tak by se v příloze č. 8 nebo 12 dočetli:

D.1.4 Technika prostředí staveb

Dokumentace zejména obsahuje: 

a) Technickou zprávu (výpis použitých norem – normových hodnot a předpisů; výchozí podklady a stavební program; požadavky na profesi – zadání, klimatické podmínky místa stavby – výpočtové parametry venkovního vzduchu – zima / léto; požadované mikroklimatické podmínky – zimní / letní, minimální hygienické dávky čerstvého vzduchu, podíl vzduchu oběhového; údaje o škodlivinách se stanovením emisí a jejich koncentrace; provozní podmínky – počet osob, tepelné ztráty, tepelné zátěže apod., provozní režim – trvalý, občasný, nepřerušovaný; popis navrženého řešení a dimenzování, popis funkce a uspřádání instalace a systému; bilance energií, médií a potřebných hmot; zásady ochrany zdraví, bezpečnosti práce při provozu zařízení; ochrana životního prostředí, ochrana proti hluku a vibracím, požární opatření; požadavky na postup realizačních prací a podmínky projektanta pro realizaci díla, jeho uvedení do provozu a provozování během životnosti stavby). 

b) Výkresovou část (umístění a uspořádání rozhodujících zařízení, strojů, základních mechanických komponentů, zdrojů energie apod.; základní vymezení prostoru na jejich umístění ve stavbě; základní přehledová schémata rozvodů a zařízení, základní technologická schémata; půdorysy základních potrubních a kabelových rozvodů v jednočárovém zobrazení, případné řezy koordinačních uzlů; umístění zařizovacích předmětů; požadavky na stavební úpravy a řešení speciálních prostorů techniky prostředí staveb). 

c) Seznam strojů a zařízení a technické specifikace (seznam rozhodujících strojů a zařízení, základních mechanických komponentů, zdrojů energie apod.; popis základních technických a výkonových parametrů a souvisejících požadavků).

Vidí tam snad někdo požadavek na to, aby v dokumentaci pro stavební povolení byly výkresy rozváděčů?
Vidí tam snad někdo požadavek na to, aby v dokumentaci pro stavební povolení byly výkresy uzemnění nebo jímací soustavy? Ba co víc, požadavek na výkresy uzemnění a jímací soustavy jsou uvedeny až v příloze č. 13, která řeší obsah dokumentace pro provádění stavby!

Na začátku zmíněný projektant na tuto námitku jen pokračoval ve svém, že „mu to bez toho na stavebním úřadě nevezmou“. Tohle tvrdí autorizovaná osoba? Není něco špatně? Obsah dokumentace pro stavební povolení určuje vyhláška. Nikoli úřednice na stavebním úřadě.

Dělejme dokumentace pro stavební povolení v takovém rozsahu, v jakém se dělat mají. To znamená v tak minimálním rozsahu, jak požaduje vyhláška. V takovém rozsahu, který zejména popisuje a řeší, jakým způsobem budou splněny obecné požadavky na výstavbu. Jakým způsobem budou řešeny požadavky na požární bezpečnost. Který legislativní předpis či norma požaduje jaká opatření. Pamatujme, že jedním z požadavků vyhlášky u ochrany před bleskem je provedení analýzy rizika.

Pak totiž nebudou nutné nářky, že si nikdo neobjednává prováděcí nebo realizační dokumentace.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra