Načítám...

(Z)nouze


16. 12. 2013



Nedávno jsem dostal do ruky schéma zapojení vývodu osvětlení. Prý jako inspiraci, že to takto dělají mí kolegové projektanti. Bohužel, blbě to dělají oni kolegové. A nejen oni. Napříč všemi projektovými dokumentacemi, do kterých jsem měl možnost nahlédnout, ať už na stavbách, v rámci výběrových řízení, či pro onu inspiraci, ani jednou tam nebylo nouzové osvětlení navrženo tak, aby splnilo požadavky ČSN.

Ale popořadě.
Proč vlastně ono nouzové osvětlení navrhujeme?
V zásadě ze třech legislativních důvodů.

Tím prvním je Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb

§ 10, odst. (1): … Nouzovým osvětlením musí být vybavena chráněná úniková cesta a částečně chráněná úniková cesta, pokud nahrazuje chráněnou únikovou cestu.

§ 17, odst. (2): Úniková cesta stavby ubytovacího zařízení musí být vybavena nouzovým osvětlením. …

§ 19, odst. (6): Požární úseky stavby s vnitřním shromažďovacím prostorem a navazující únikové cesty musí být vybaveny nouzovým osvětlením.

Tím druhým legislativním předpisem je Vyhláška č. 246/2001 Sb., o požární prevenci, kde je uvedeno

§2, odst. (4): Druhy požárně bezpečnostních zařízení se rozumí … písm d) … nouzové osvětlení …

§ 5, odst. (1): Při projektování požárně bezpečnostních zařízení se postupuje podle normativních požadavků …

… a následuje odkaz na normy ČSN řady 73, přinejmenším na ČSN 73 0802, ČSN 73 0804, čímž se tyto normy stávají závaznými! No a co je uvedeno např. v ČSN 73 0802?

čl. 9.15.1: … Nouzové osvětlení musí být v chráněných únikových cestách typu A, B, C a v částečně chráněných únikových cestách nahrazující CHÚC. Nouzové osvětlení se požaduje i u nechráněných únikových cest podle 9.12.3, nebo kterými jsou v souladu s příslušnou normou řady ČSN 73 08.. nahraženy chráněné únikové cesty. V ostatních případech se nouzové osvětlení doporučuje.

A tím třetím legislativním předpisem je Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

§45, odst. (11): Pracoviště včetně spojovacích cest, na kterých je zaměstnanec při výpadku umělého osvětlení vystaven ve zvýšené míře možnosti úrazu nebo jiného poškození zdraví, musí být vybaveno vyhovujícím nouzovým osvětlením podle příslušné české technické normy upravující nouzové osvětlení

… následováno odkazem na ČSN EN 1838, čímž se co? Ano, stává závaznou.

Tedy, toto byly legislativní předpisy, které nám nařizují neopomenout nouzové osvětlení.

Nebudu zde rozebírat druhy nouzových osvětlení, které nám udává citovaná a základní ČSN EN 1838. Na toto téma je publikováno článků víc než dost, spíše se raději zaměřím na dva, téměř vždy opomenuté požadavky jiných, ale úzce souvisejících norem ČSN.

A tím se současně dotknu i onoho postesku na začátku tohoto příspěvku. Toho, že jsem snad neviděl projektovou dokumentaci, ve které by byly splněny tyto dva následující požadavky:

ČSN EN 50172, čl. 5.2: Nouzové únikové osvětlení musí být v provozu v případě výpadku jakékoliv části normálního napájení osvětlení. Nouzová svítidla v pohotovostním provozu a kombinovaná nouzová svítidla v pohotovostním provozu musí být v činnosti při výpadku koncového obvodu normálního osvětlení. V každém případě musí být zajištěno, aby místní nouzové únikové osvětlení bylo v provozu při výpadku normálního napájení do příslušného sektoru.

ČSN 33 2000-5-56 ed. 3, čl. 560.9.6: Při nezajištěném způsobu musí být napájení pro normální osvětlení sledováno u koncového obvodu pro daný prostor. Jestliže ztráta napájení normálního osvětlení v daném prostoru způsobí, že normální osvětlení selže, musí být nouzové osvětlení aktivováno automaticky. V každém případě musí být provedena opatření, aby se zajistilo, že místní nouzové osvětlení bude v případě výpadku normálního napájení v daném místním prostoru svítit.

Tedy, co je ve většině projektů špatně?

Špatně je to, že je maximálně sledován výpadek napětí na přípojnicích rozváděče (pokud vůbec). Pokud vypadne jištění světelného vývodu, ale napětí na přípojnicích zůstane, budou splněny výše citované podmínky norem? Nebudou. Nouzové osvětlení nenaběhne.
Pokud vypadne jištění ovládacích obvodů, např u spínaných vývodů pro osvětlení, čímž vše zhasne, budou splněny výše uvedené požadavky norem? Nebudou. Nouzové osvětlení nenaběhne.

A co s tím dělat?

Správně musí být kromě sledování výpadku napájení celého světelného rozváděče osazeno sledování výpadků i jednotlivých jističů, napájejících osvětlení. A to platí nejen jističe hlavních světelných obvodů, ale i pro všechny související jističe ovládacích obvodů.
Každý z těchto jističů musí např. mít osazený pomocný kontakt, který je pak vřazen do sledovacího obvodu nouzového osvětlení. Případně pomocí jiných technických prostředků.

Ale toto v drtivé většině projektů bohužel nenajdete.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra