Načítám...

BIM podruhé


1. 5. 2014



Před víc jak čtvrt rokem jsem vypustil první příspěvek na téma BIM.
Mé pátrání po vhodných BIM nástrojích od té doby pokračuje, tak pár nových postřehů.

Autodesk Revit MEP
Na jednu stranu je Revit z BIM nástrojů asi hodně rozšířený mezi architekty a stavaři, neb s kým se o BIM bavím, tak nejčastěji hovoří právě o Revitu. Nabízelo by se tedy z důvodu maximální kompatibility s okolím vydat se cestou právě Autodesku. Na druhou stranu to bohužel ale není v profesi elektro tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Absolvoval jsem předváděčku Revit MEP s ukázkou, jak se v něm pracuje, co to umí.

Umí to samozřejmě kreslit značky, dokonce umí měnit jejich velikost v závislosti na změně měřítka (což třeba CADKON neumí a vnímám to u něj jako velké mínus).

Umí to jaksi odhadovat úroveň osvětlení, ovšem pouze odhadovat, nedělá to plnohodnotné výpočty osvětlení. K těm je potřeba využívat jiné programy, byl zmiňován Dialux (takže krom Revit MEP potřebuji další SW nástroj na výpočty osvětlení).

Umí to udělat jakousi energetickou bilanci, umí to samozřejmě vykazovat počty prvků.

Posud vcelku dobré, ovšem pomalu začíná větší a větší zklamání a rozčarování …

Nakreslím koncové prvky (zásuvky, světla), ale co už Revit MEP neumí, je popropojovat je kabely. Dokonce neumí tak základní věc, jako je vykazování délek kabelů, což je z mého pohledu těžký průšvih. Jeden z důvodů pro BIM jsou přeci přesnější výkazy … které v případě kabelů neumí udělat?
Dalším těžkým mínusem je, že Revit MEP neumí kreslit „evropským“ způsobem, ale „americkým“, tedy např. propojuje světla pomocí obloučků (případně ve druhém módu přímo, ale jaksi nepřehledně a podivně). Tohle přinést někam na stavbu, tak první co slyším je „co to malovalo za debila“.

Revit MEP neumí nativně kreslit (a tedy i vykazovat) uzemnění. Natož abych chtěl třeba z jeho rozměrů spočítat odpor uzemnění. Zase vedle něj potřebuji nějaký další SW nástroj.

Revit MEP neumí nativně navrhovat a kreslit (a tedy i vykazovat) ochranu před bleskem. Chtít něco jako valivé koule (k nimž by se 3D kreslení přímo vybízelo), či ochranné úhly, je taktéž moc. O výpočtech dostatečných vzdáleností si můžu nechat jen zdát. Zase na tohle potřebuji nějaký další SW nástroj.

Revit MEP neumí generovat aspoň jednopólová schémata zapojení z nakreslené instalace (což třeba DDS CAD za poloviční cenu umí). Umí pouze vygenerovat seznam vývodů.

Což o to, kdyby Revit MEP stál 10-20-30 tis, tak by se to asi dalo překousnout. Jenže licence stojí ceníkově bratru 150 tisíc a za tu cenu to z pohledu silnoproudu vnímám v aktuální verzi jako těžký průser.

Co mi nejde moc do hlavy je, že Autodesk je přeci nadnárodní firma. V celé Evropě přeci platí víceméně stejné normy a požadavky na provádění elektroinstalací (odhadem 3/4 našich technických norem je převzato z HD dokumentů). To jim v Autodesku nestojí za to udělat pořádně evropskou verzi MEPu (bez „amerického“ způsobu kreslení, s návrhem uzemnění a LPS dle EN norem, atd.)?
Proč si musím v licenci za 150 tis kupovat i další profese VZT, topení a kdesi cosi dalšího? Proč to přes licenční číslo nejde omezit jen na jednu profesi za 1/3 ceny? Příliš mnoho otazníků.

Není pak už lepší místo „specializovaného“ Revit MEP vzít obyčejný Autodesk Revit LT, který mi také umožní fyzické namodelování tras, rozváděčů, či rozmístění koncových prvků, byť pouze formou mechanických rozměrů a zbytek tak jako tak doprojektovat v něčem jiném? Stojí cca pětinu, případně ještě méně formou pronájmu. Stojí ten statisícový rozdíl za to, že Revit MEP umí sestavit navíc energetickou bilanci a seznam vývodů?
Celé řešení Autodesku mi přijde takový hodně velký kočkopes … nabízíme sice BIM nástroje i pro elektro, ale kromě fyzického namodelování rozměrů to v podstatě nic z profese elektro pořádně neumí …

Ujasňování standardů
Začátkem letošního roku vyšlo několik norem, souvisejících s BIM:

  • ČSN P ISO/TS 12911 Rámec pro návody na informační modelování staveb (BIM)
  • ČSN ISO 12006-2 Budovy a inženýrské stavby – Organizace informací o stavbách – Část 2: Rámec pro klasifikaci informací
  • ČSN ISO 12006-3 Budovy a inženýrské stavby – Organizace informací o stavbách – Část 3: Rámec pro objektově orientované informace
  • ČSN ISO 22263 Organizace informací o stavbách – Rámec pro správu informací o projektu
  • ČSN ISO 29481-1 Informační modelování staveb – Manuál pro předávání informací – Část 1: Metodika a formát
  • ČSN ISO 29481-2 Informační modelování staveb – Manuál pro předávání informací – Část 2: Rámec pro vzájemnou spolupráci

Bohužel, všechny jsou zatím v angličtině. Zda se budou překládat do češtiny, to netuším.




2 komentáře: “BIM podruhé”

  1. Osvětlení napsal:

    Super článek díky moc

  2. Mikwe Reker napsal:

    Dobrý den,

    vaše ročarování mi na jedné konferenci,tuším že BIM Forum 2013 zodpověděl zástupce firmy Autodesk na sjednocení norem. "Tento trh je moc malý, proto na ČSN můžete zapomenout". A tak mi příjde i celá politika Autodesku 🙂 jsme moc malý. Proto je třeba zpočátku investovat a trochu si přetvořit normy k obrazu svému, další díl bych viděl,že by měla přijít reakce z normalizačního úřadu,který by měl reflektovat na dané možnosti i softwarové. Je tomu skoro nedávno, kdy se v normě pro kreslení výkreů objevila fomrulka, která umožnuje jiné grafické značky, pokud to software neumožnuje. Netvrdím tím,že bychom měli změnit zvyklosti kreslení, ale lpět bezhlavě na té a té značce mi taky nepříjde jako krok kupředu. Chtělo by to příjemný kompromis 🙂

    Dané normy jsou jen velmi všeobecný výtah norem evropských zemí, který ale pro použití je dle mého názoru v drtivé většině nepoužitelný. ovšem doufám,že je to krok k tomu,že se tím normalizační úřad začne zevrubně zaobírat a toto má být upozornění "víme o tom".

    S pozdravem

    Tomáš Čermák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra