Načítám...

Výkonový řád ČKAIT


5. 6. 2014



Pro výkon vybraných činností v výstavbě ukládá stavební zákon spolu s autorizačním zákonem povinnost autorizace. Autorizovaná osoba pak musí být povinně chtě nechtě členem ČKAIT.
Toliko základní vymezení na úvod.

ČKAIT vydává řády komory, mezi nimiž roky figuroval i Výkonový a honorářový řád ČKAIT.
Co na tom, že z pohledu honorářového byl zcela nepoužitelný, neb už někdy od roku 2005 v něm nebyly uvedené žádné hodinové sazby. Mnohem přínosnější byla alespoň jeho část výkonová, neboť vymezovala spoustu oblastí, které nejsou nikde jinde jinak vymezeny.

1.4.16. Dokumentace pro provedení stavby-objektu (DPS)
1.4.16.1. slouží objednateli k definování požadavků na konečné provedení stavebního díla, které nebyly nebo nemohly být stanoveny v dokumentaci zpracované v předchozích fázích a které jsou závažné pro výslednou kvalitu stavebního díla,
1.4.16.2. je propracováním dokumentace předchozích fází do té úrovně, aby odborně způsobilému dodavateli stavby bylo zřejmé, jaké jsou požadavky na kvalitu a charakteristické vlastnosti stavby a instalovaných zařízení,
1.4.16.3. může ve specifických případech sloužit i jako dokumentace pro vyhledání zhotovitele stavby (objektu),
1.4.16.4. nenahrazuje realizační dokumentaci stavby.

Takhle přímo, že DPS nenahrazuje realizační dokumentaci stavby, a že tedy neslouží k realizaci díla, už to bohužel nikde jinde uvedeno není. Sice ze stavebního zákona vyplývá, k čemu DPS slouží (viz ostatní uvedené body), ale už nikde není napsána souvislost s realizací díla.

1.4.17. Dokumentace pro výběr dodavatele (zhotovitele) stavby (DZS) je dokumentace zpracovaná na základě dokumentace pro provedení stavby, upravená do rozpočtové struktury pro účely posouzení skladby a výše cenové nabídky jednotlivých uchazečů o dodávku stavby, ověření odborné způsobilosti uchazečů provést řádně a včas dodávku stavby a porovnání dalších smluvních podmínek, za kterých bude dodávka stavby provedena.

Další ze zásadních sdělení, že se výběr zhotovitele, a tedy i výkazy mají provádět na základě „prováděčky“ a nikoli na základě „stavebního povolení“. Toto sdělení je ve výkonovém řádu ČKAIT minimálně od roku 2005, leč jak víme, praxe je zcela odlišná. Ono stavařům se to asi vykazuje i ze „stavebka“, když znají objem stavby, počty dveří, oken, apod. Ale jak chce někdo se „stavebka“ vykazovat profese, např. délky kabelů, které v té dokumentace nejsou?

1.4.18. Realizační dokumentace stavby slouží zhotoviteli stavby, resp. její části, k její realizaci. Zabezpečuje ji zhotovitel stavby. Honorář za vypracování realizační a výrobní dokumentace se neurčuje podle tohoto řádu.

Tohle považuji asi za nejzásadnější sdělení, které v praxi ale vůbec nefunguje. Dokumentaci pro zhotovení / realizaci stavby si má zajišťovat zhotovitel. Stavba se nemá realizovat podle „stavebka“ ani podle „prováděčky“, ty obé slouží k jiným účelům.

1.20.2. Z důvodů zamezení možnosti zneužití dokumentace a z důvodů bezpečnosti provádění stavby a odpovědnosti autorizované osoby není dovoleno předávat dokumentaci ve zdrojové podobě. Dokumentace v elektronické podobě může být předána pouze ve formě pro elektronické prohlížení a archivaci, neumožňující úpravu kopií.

Rovněž ustanovení roky porušované napříč většinou autorizovaných osob.
Bohužel všechna tato sdělení nikde jinde než ve výkonovém řádu ČKAIT nenajdete.

Proč to tom všem píšu? Protože kvůli věčnému handrkování ČKAIT vs. ÚOHS není výkonový řád zhruba od počátku roku na stránkách ČKAIT k dispozici. Z pohledu autorizované osoby mi může být zcela jedno, kdo ze dvou jmenovaných za to může více, tak jako tak to ukazuje na neschopnost obou institucí. Z pohledu autorizované osoby mám při výkonu činnosti ztížené podmínky, neb není mnohdy čím argumentovat.

„Potřebovali bychom udělat výkazy z dokumentace pro stavební povolení, co jste dělal“
„Ale dokumentace pro výběr zhotovitele se má dělat z prováděčky.“
„Ale jděte, kde jste na takovou blbost přišel? My to chceme ze stavebka“
„Ale jak mám vykazovat něco, co ve stavebku není (kabely, rozváděče, atd)? To už při tom odměřování délek můžu rovnou to stavebko vypracovat, nemyslíte?“
„To je Váš problém, už 20 let nám to všichni tak dělají!!“

„Prováděčka ale není určená k realizaci díla, nýbrž k výběru zhotovitele“
„Ale jděte, kde jste na takovou blbost přišel?“
Ve výkonovém řádku ČKAIT … který nikde není k dispozici.

„Nedal jste nám dokumentaci elektronicky“
„Na předaném CD je celá dokumentace v PDF“
„My ji ale chceme v docx, xlsx a dwg“ (nejlépe ještě ve stupni „stavebka“)
„To ale není dovoleno“
„Ale jděte, kde jste na takovou blbost přišel? Všichni nám to tak dávají …“
Ve výkonovém řádku ČKAIT … který nikde není k dispozici.

A tak dále …
Smutné.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra