Načítám...

Zálohuji, zálohuješ, zálohujeme?


19. 11. 2014



Zálohujete?
Jak? Jak často? Kam?

V minulosti jsem nezálohoval.
Asi jako většina lidí. Ale historie mě několikrát poučila.

Poprvé někdy okolo roku 2000. Který se psal rok už moc netuším, co ale vím přesně bylo datum. 26. dubna. Víte co významného se stalo 26. dubna? Havárie Černobylu. A i ten vir se jmenoval Černobyl. Měli jsme jednu vyučovací hodinu na 7 ráno, pak hodinu volna. Vrátili jsme se na kolej s tím, že během oné hodiny volna uděláme elaborát (ej, jaké to osvícení!). Zapnuli jsme počítače a tím to skončilo. Nic. Svítila dioda disku a nic se nedělo. Mi se to nezdálo, tak jsem počítač vypnul. Spolubydlící razil heslo, že se to poddá. Poddalo. Mi to kompletně zlikvidovalo obsah disku. Mu to kompletně zlikvidovalo obsah disku a ještě mu to zrušilo i BIOS na základní desce, takže si tuším musel jít koupit desku novou.
Tehdá jsme přišli úplně o vše z předchozích vysokoškolských let.
Antivir přece zpomaloval hry, to byla známá věc.
Takže se ani žádnej nepoužíval 🙂

Pak v průběhu času nějaké ty méně významné ztráty dat.
V průběhu let jsem si vyvinul jakýs takýs použitelný systém zálohování.

Jednou týdně připojit externí USB disk a udělat na něj zálohu počítače. Vyzkoušel jsem nemálo zálohovacích programů, u nichž mi většinou vadila nemožnost detailně si nastavit co jak kam. Skončil jsem u Allway Sync v portable verzi, který je nahraný na onom zálohovacím disku. Připojím zálohovací disk, spustím z něj zálohovací program a hotovo. Tím, že je zálohovací program na zálohovacím disku je vyřešeno to, že je na tom zálohovacím disku i veškeré nastavení záloh, čili po případném pádu počítače se disk jen připojí a frčíme …

Jednou za rok pak vše z daného roku vypálím na keramické DVD. Média by údajně měla mít násobně delší životnost, než obyčejné placky. Uvidíme. Každopádně zkušenost s obyčejnými DVD médii mám takovou, že co jsme na VŠ vypálili, to bylo za pár let nečitelné. Todleto zatím zdá se funguje, staré zálohy jsou stále bez problémů čitelné.

Pak přišla minulý týden nečekaná havárie. Debilové z elektromontážní firmy netuší, kam se v elektroměrovém rozváděči připojuje PEN vodič. Předpokládám, že zas někdo vyhrál realizaci nejnižší cenou.
No a kvůli tomu mi vyhořel zdroj v pracovním počítači.

Což vedlo k situaci k zamyšlení, kdy máte sice vše relativně zazálohováno (no, relativně, protože celý víkend jsem hrnul výkresy rozváděčů do prováděčky, kdy jsem dal dohromady nějakých 250 stran výkresů, a v neděli večer šlus), ale nemáte se k tomu jak dostat. V tu chvíli jsem totiž neměl jak zjistit, jestli oním vyhořením zdroje došlo i k poškození disků a dat. Nedej bože, kdybych měl zrovna v pondělí nějaký termín odevzdání, to by bylo totálně v pytli. Že Vám zrovna odešel pracovní počítač je v dané chvíli dost blbá výmluva, byť to může být sebevíc pravda.

To mě vnuklo myšlenku, že by bylo dobré ošetřit i takovéto nenadálé situace.
Nemám rád módní vlnu cloudu. „Nepotřebujete vlastní úložiště, všechno budete mít v cloudu“.
To je podle mě blbost. Ztratí se internetové připojení a jste v háji. Nehledě na přenosové rychlosti.

Nějaký čas už ale používám Dropbox.
Zaregistrujete se, stáhnete si do počítače jejich prográmek, ten na disku vytvoří složku Dropbox.
Cokoli nahrajete v počítači do složky Dropbox se automaticky na pozadí uploaduje do cloudu.
Takže data máte jak u sebe v počítači, tak i jejich kopii v cloudu. Todle už dává smysl.
Navíc pokud ke svému cloudu připojíte další počítač, udělá Vám na jeho disku identickou kopii dat.
Nevím kolik tam mám zdarma místa. 6-7 GB? Jde to tuším až do 20 GB?

Začal jsem ale uvažovat o tom, že toto je vlastně ideální způsob okamžitého zálohování.
Rozpracované projekty nalinkovat na Dropbox a na pozadí tak automaticky bude neustále probíhat záloha. V případě nečekané havárie se pak jednoduše začne tam, kde se skončilo. Klidně i na jiném počítači. Samozřejmě vše doplněno ještě klasickou zálohou, tedy týdně kopie na externí disk, ročně vypálit na DVD.

Anebo ještě velkorysejší myšlenka, předplatit si za cca 350,- měsíčně 1 TB a zrcadlit tam kompletně celý disk. I když 350,- měsíc co měsíc není až tak málo. Cosi podobného má i Microsoft v rámci OneDrive. Tam mají dokonce i nějaké mezitarify a celkově levnější ceny. Obdobu má i Google, ale tam mají tuším v podmínkách, že jim svá data věnujete pro jejich potřebu, což je dost mimo.
Znáte to, korunka ke korunce, a za chvíli máte na krku celkem slušný balvan.
Škoda, že nemají nějaký tarif mezi …




Jeden komentář: “Zálohuji, zálohuješ, zálohujeme?”

  1. Duf napsal:

    Dobrý den,
    čirou náhodou jsem přes vaši bakalářku našel váš blog, (a to jsem hledal úplně něco jiného),mimochodem naprosto úžasný a inspirativní.
    K tématu zdroj v počítači – už před 12-ti lety mi zkušený ajťák (chtěl jsem se věnovat údržbě PC a sítí) říkal: „Voz v autě náhradní zdroj, nikdy nevíš. Ale budeš za hrdinu, když se někdo v podobné situaci ocitne, ty řekneš – čirou náhodou mám náhradní zdroj. Budou tě na rukou nosit“.
    Přeji krásný den, hodně úspěchů a málo Karlů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra