Načítám...

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným


31. 8. 2015



Prázdniny. Pohodička. Dovolený.

Nikde nikdo, nikdo nic nepotřebuje. Klídek?
Nevím co to, ale letošní léto se tomu těžce vymykalo.
Asi byly nějaké skvrny na slunci, či co?
Tak jak dlouhodobě natisknu plus/mínus 1.500 stránek A4 za měsíc, tak za letošní červenec a srpen se podle počitadla na tiskárně vyjelo 10.053 stránek A4. To je 20 balíků papíru. Totální masakr.
Neuvěřitelné kvantum tisků, až nad tím zůstává rozum stát.
A to v tom nejsou výkresy A3 až A0.

Ono je to poměrně brutální nejen do počtu stránek, ale i do nákladů za tisk.

První „firemní“ jsem si koupil v roce 2010 na Aukru. Z druhé ruky. Barevná LED OKI C3200n.
Těžká jako prase, udělaná bytelně jako tank. Výhodou bylo, že se daly na Aukru kupovat levně tonery, originální i neoriginální, za pár babek. Ovšem největší výhodou bylo, že se na internetu daly dohledat návody, jak v servisním menu změnit počitadla stránek. Takže s tonerem na 3000 stran jsem klidně najel stránek 4500.
Za 3,5 roku jsem na ní vytiskl něco přes 32 tis stran, měsíčně to vycházelo nějakých 750 stránek.
Pak začala muchlat papír a sekat se. Mě to přestalo bavit, tak šla zase na Aukro.
Se všemi náklady sakum prdum na ní stál tisk 0,47 Kč/stránku.

Po ní jsem sáhnul opět po OKI, tentokráte OKI C511dn.
Tehdá mě přesvědčila tím, že do ní existují černé tonery s papírovou kapacitou 7 tis stran. Realita? 5,9 tis.
Tiskne nádherně, o tom žádná. Z čeho jsem ale už rozpačitější, jsou náklady na provoz. V servisním menu už nic nepoštelujete. První fotoválec, co má papírově být na 20 tis stran se odporoučel po 16 tis. Druhý se odporoučel po 11-12 tis stránkách. U tonerů nikdy nevíte, zda opravdu vydrží deklarovaný počet stran, spíš ale ne.
Za jeden a půl roku jsem na ní vytiskl lehce přes 27 tis stran, měsíční se průměr zdvojnásobil na 1540 stránek.
Celkové náklady sakum prdum už ale vychází na 1,44 Kč/stránku.
To je dost výrazný rozdíl. Trojnásobek.

Letos v létě jsem ji dokonce odvařil, tak šla na reklamaci.
První co se mě v servisu udiveně ptali, prej jestli tisknu oboustranně. No jasně, proto jsem si ji taky vybral, že umí oboustranný tisk. No jo pane, to pak ale výrazně klesá životnost fotoválce, máte to napsaný v návodu. To potěší, vybrat si duplexní tiskárnu a po jejím zakoupení si v návodu přečíst, že s ní nemáte tisknout oboustranně.
Problém je trochu v tom, že než mezi tím než ji spraví nechat ty A4 tisknout externě, tak je mnohonásobně levnější si koupit novou tiskárnu. No tak teď mám ty OKI C511dn dvě.

Tak nevím, jak dlouhodobě dál s tiskem A4?
Už aby byla doba kompletně digitální. Ale to je asi daleko.
Existují i pronájmy tiskáren, možná by se to vyplatilo se ubírat tudy?
Pronajmete si tiskárnu a pak už se nestaráte o spotřební materiál nebo servis.
Nebo přejít na černobílou? Trochu škoda, když svět je barevný.

A co je nejzajímavější, tak nejlevnější způsob tisku by byl koupit novou OKI C511dn, po vyjetí černého startovacího toneru do ní koupit jeden černý na 3,5 tis stran a po dojetí zbytku barevných startovacích tonerů celou tiskárnu vyhodit a koupit si novou (anebo co vyhodit, prodat ji na Aukru).
Protože takto by tisk vyšel na 0,80 Kč/stránku (či méně).
Anti-ekologicky orientovaná doba …

Akorát při tom množství tisků bych nestačil kupovat nové a nové tiskárny :-).




2 komentáře: “Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným”

  1. Jan Hlavatý napsal:

    No, nakonec to dopadlo tak, že jsem přikoupil další, tentokráte vyšší model OKI C531dn, protože z nějakého záhadného důvodu spadly ceny tiskáren. OKI C511dn aktuálně stojí asi 3.300,- bez daně / OKI C531dn stojí asi 4.000,- bez daně. Uvážíme-li, že to jsou ceny včetně tonerů na 2.000 stran a sada samotných tonerů na 2.000 stran stojí asi 5,5 tis pak není moc co řešit 🙂

  2. Hynek Bureš napsal:

    Takhle to měla kdysi nastaveno Minolta: Nejlevnější kopírka stála v akci 20 000 a cartridge s tonerem a válcem cca. 22 000 Kč. Nebyl to starter kit, nová byla "nabitá" na plnou kapacitu, ale už nevím, kolik stránek to bylo, ale poctivě je počítala a když napočítala, tak se zastavila a čekala na novou cartridge. Minolta to tenkrát řešila odkupem resp. slevou na nový stroj. Co dělali se starými, zřejmě po servisním resetování počítadla prodávali se zbytkem náplně jako repasované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra