Načítám...

Rok 2017 & exit


31. 12. 2017



Koncem každého roku píšu cosi jako rekapitulaci.
I letos. Byť letos to bude o rekapitulaci spíš jen okrajově.
V zásadě je ta rekapitulace pokaždé o tom, jak úspěšný rok to byl (opět byl), jaká byla hromada projektů (téměř stejně jako loni), jak byl letos nejlepší obrat (pomyslná laťka zase poskočila výše). Původní záměr těchto rekapitulací byl inspirovat. Nechat nahlédnout pod pokličku. Proto jsem vkládal různé přehledy a statistiky. Aby ukázaly, že to co Vám někdo bude tvrdit jako dogma (a tím projektováním se dá jako uživit?), je jen jeho pohled na svět.
Vy můžete mít úplně jinou realitu.

To, že všechno neustále roste je na jednu stranu krásné.
Ale na druhou stranu je to i dvousečné. Protože když budete dobří v tom co děláte, tak začnete být žádaní. Což je samozřejmě skvělé. Jenže když jste žádaní, tak dříve nebo později budete muset začít řešit, co s tím? Protože jako každý jednotlivec máte jen omezenou kapacitu. A i když budete ten nejefektivnější volnonožec, tak jednou začnete narážet na své limity, co jste schopni zvládnout. A pak máte v zásadě jen pár možností.
Začít odmítat, anebo outsourcovat.

Outsourcování je ostatně moderní, což?
V minulosti jsem absolvoval školení NaVolnéNoze, kde přišla řeč i na toto téma.
Současně ale zaznělo důrazné varování, nepouštět se do outsourcování dříve, než budete mít zvládnuté procesy. Sám jsem si už nějakými pokusy outsourcovat na začátku podnikání prošel. Myšlenka je to ostatně krásná … sehnat zakázku, rozdělit práci, kterou udělají jiní, pak to jen dát dohromady, vyfakturovat a po odečtení nákladů být v zisku. Jenže když se to nepovede, ať už z hlediska kvality, či spolehlivosti Vašich subdodavatelů, tak to poškodí Vaše dobré jméno; ne jejich. Kdyby to bylo takto jednoduché, tak to ostatně dělají všichni, ne?

Zdali odmítat nebo neodmítat zakázky je dilema, které jsem neustále řešil od začátku podnikání.
A ani po sedmi letech na volné noze na tuto otázku nemám jednoznačnou odpověď.
Samozřejmě jedním ze způsobů odmítání může být zvyšovat ceny tak dlouho, až se srovná poptávka s Vaší kapacitou. Opět, myšlenka mít méně práce za stejně/více peněz je nepochybně lákavá; ale opět dvousečná. Protože nepochybně existuje cenová úroveň, která přestane být pro trh akceptovatelná, což Vaše dobré jméno může opět spíše poškodit. Nicméně myslím si, že jedno dobré filtrační kritérium zakázek jsem postupně objevil.
Sledovat solventnost poptávajících. Je to jednoduché a velmi účinné. Jednak si každého poptávajícího prolustrovat ve veřejných rejstřících, zdali nedluží státu, zdali není v exekuci, či insolvenci. Ale hlavně a zejména sledovat to, jak daný subjekt dodržuje nebo nedodržuje splatnosti faktur. Sám jsem za letošek poslal do háje několik architektů a jednu realizační firmu právě z důvodu nedodržování splatností. Opravdu mě nebaví odvádět práci a pak škemrat o zaplacení. Subdodavatel není od toho, aby úvěroval svého objednatele. Pokud někdo nemá na zaplacení, má si u banky otevřít kontokorent. U banky, ne u mě, svého subdodavatele.
Samozřejmě, že ve mě hlodaly pochybnosti, jestli dělám dobře. Což ukázal čas, že to byl jednoznačně krok správným směrem. Namísto odkopnutých neplatičů přišel nový pravidelný zákazník, který sám od sebe nabídl 10 denní splatnosti, a k tomu další dva noví a též pravidelní zákazníci, platící takřka obratem. Navíc po odkopnutých neplatičích nárokujte to, na co máte právo. Oni se pak sice cítí strašně dotčeni, že po nich chcete to, na co máte ex lege nárok, ale já třeba letos vybral za nedodržování splatností takřka 30 tis Kč jen na paušálních náhradách a úrocích z prodlení. Mají platit včas; já ostatně taky plním termíny.
Ta filtrační kritéria jsou pak velmi jednoduchá. Neplatíte včas? V tom případě budete platit předem. Chcete něco honem honem, či vyřešit cizí průsery? Prosím zaplatit předem. Chcete slevu? Samozřejmě, za platbu předem. Něco za něco. Potřebujete něco do týdne či do dvou? Pak bude stejná i splatnost faktur. Máte splatnosti delší jak 30 dnů? Děkuji, nemám zájem. Neakceptujete takovéto podmínky? Pak děkuji a na shledanou.
Uvidíte, jak snadno se to všechno protřídí.

Ale i přes to, že nějakým způsobem filtruji poptávky, i přes to množství těch co projdou, začalo být ohromné.
A pomalu už i nad možnosti jednotlivce. Pak tedy nastal čas něco zásadně změnit.

Někdy zhruba před deseti lety jsem si začal přát mít více svobody. Splnilo se mi vrchovatě.
Tento blog jsem začal příspěvkem o tom, že je potřeba na sobě neustále pracovat. Učit se, rozvíjet se, být otevřený novým věcem a příležitostem. Pamatuji si, že už v té době jsem si přál potkat někoho, kdo by mě naučil budovat firmu. Zdá se, že se taky splnilo. A i proto dnešního dne má cesta volnonožce končí. Občas je totiž potřeba se vzdát toho dobrého, aby mohly přijít věci ještě lepší. Jako volnonožec končím, protože už víc jak rok makáme na něčem mnohem větším, než co může sám jednotlivec zvládnout. Sedm let jsem se snažil dělat dobré jméno značce EEProjekt; a od podzimu jsme tuto značku proměnili na EEProjekt s.r.o.
Makáme na tom od počátku se stejnou vizí, s jakou jsem začal psát tento blog.
Se stejnou vizí, s jakou jsem začal publikovat a přednášet.
S vizí pozvednout úroveň projektování elektro.

Přeji Vám mnoho úspěchu nejen do roku 2018, ale i do budoucna.
A myslete dnes a denně na to, že o čem sníte, to i dostanete.

 

PS: Vzhledem k nastíněné změně ale zatím není jasné, co bude dál s tímto blogem.
Jestli bude pokračovat v nezměněné podobě. Či jestli přejde pod chystaný web www.EEProjekt.cz
Jestli bude jen zakonzervován, či snad úplně zrušen?
Nevím, zatím neumím říci …

PPS: Tak už to říci umím … zatím bude blog pokračovat dál!




5 komentářů: “Rok 2017 & exit”

  1. Ivan Vavra napsal:

    Ty kluku jeden, ty jsi největší inspirace mého profesního života. Gratuluji ke kroku, ke kterému jsem se ještě stále neodvážil, ale v hlavě leží léta.

  2. Pavel Horský napsal:

    Honzo, i já Ti přeji v novém roce jen to nej co si přeješ a dle Tvého článku je vidět, že bueš opět procházet dost velkými životními změnami. Tak ať se Ti vše podaří. V případěn zájmu a v rámci svých možností Ti velice rád jakkoli pomohu. A blog určitě neruš. Je v něm obrovské množství velice užitečných informací a životních zkušenností. Drž se kámo 🙂 Pavel Horský

  3. Unknown napsal:

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

  4. Připojuji se s přáním všeho nej do nového roku a souhlasím s tím, že by bylo škoda o tento blog přijít. Rád si tady čas od času počtu. Sám takto psát neumím, tak se alespoň kochám čtením toho, kdo psát umí. A navíc psaním o věcech, které se mne dotýkají a které mne zajímají. Přestože projektuji topení a ne "elektriku".

  5. Firestone napsal:

    Taktéž přeji vše NEJ do nového roku a určitě by bylo škodou přijít o tento výborný blog! Hodně elánu, entuziasmu a dalších potřebných věcech v náročné projekční praxi přeji a budu se těšit na další články 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra