Načítám...

Není projektant, jako projektant


10. 3. 2020



Projektant odpovídá!
Na revizi se musí podepsat projektant!

Za vše zcela jednoznačně odpovídá projektant!

Takovými výkřiky se praxe jen hemží. Ale první otázka, která mě u toho vždycky napadne je … který projektant?

Ten, který dělal dokumentaci k územnímu řízení? Nebo ten, který dělal dokumentaci ke stavebnímu povolení? Či ten, který dělal zadávací dokumentaci veřejné zakázky pro výběr zhotovitele? Má to být projektant zhotovitele, který při realizaci řešil detaily? Anebo ten poslední projektant v řadě, který dělal skutečné stavy? Z praxe je totiž známo, že dost často nejde o jednu a tutéž osobu. Vlastně, ono spíše zcela výjimečně jde o jednu osobu.

Takže znovu, který projektant?

 

V březnu 2017 vyšla norma ČSN 33 2000-6 ed. 2 ohledně revizí, která zavedla požadavek, aby na zprávě o výchozí revizi byl podepsán i projektant. Což způsobilo v odborných kruzích velké haló. Jedni začali jásat, jak konečně ti projektanti půjdou s kůží na trh. Už se nikdo z nich ale neptal, který projektant by se na tu výchozí revizi jakože měl podepsat? Ti druzí se namísto toho začali moudře ptát, jak kterého dotyčného projektanta bude revizní technik kde nahánět, a až jej sežene, jak jej vlastně donutí revizní zprávu podepsat?

Jasno nám v tom udělal až březen 2020.

 

V březnu 2020 jednak vyšla ČSN 33 2000-6 ed. 2 Změna Z2, která v Příloze 2 Přílohy E.2 nově uvádí, že na zprávě o výchozí revizi je požadován podpis projektanta odpovědného za projekt skutečného provedení.

A k tomu vyšlo i TNI 33 2000-6, kde je v bodě 6.3.15 uvedená jasná definice, kdo že je onen projektant pro potřeby výchozích revizí:

projektant
projektant dokumentace skutečného provedení elektrické instalace (zařízení)
je fyzická nebo právnická osoba oprávněná podle zvláštního právního předpisu k projektové činnosti ve výstavbě (viz zákon č. 360/1992 Sb.), která je zpracovatelem projektové dokumentace skutečného provedení elektrické instalace
POZNÁMKA 1 k heslu Tato osoba zpravidla také vykonává autorský dozor při realizaci díla.
POZNÁMKA 2 k heslu Nebyl-li projektantem dokumentace skutečného provedení elektrické instalace (zařízení) vykonáván autorský dozor, přebírá odpovědnost za dodržení ustanovení technických norem investor popř. jím pověřená osoba.

To se nám to panečku krásně všechno vyjasnilo.

Takže v první řadě se na zprávu o výchozí revizi má podepsat autor dokumentace skutečného provedení stavby (elektroinstalace). Dokumentaci skutečného provedení stavby ale nemá dělat každej jouda, co jde kolem, a udrží tužku v ruce, ale je vyžadována autorizovaná osoba. A co je zásadní, je požadováno, aby tento projektant vykonával i autorský dozor v průběhu realizace. Protože pokud autorský dozor nevykonává, tak ani za nic neodpovídá. Což jsem ostatně psal už v bakalářské práci před třemi lety.

Měli byste si to páni revizní technici ohlídat.

Takže až za Vámi kolegové projektanti někdo přijde, že potřebuje „jen zakreslit skutečné stavy„, víte co mu na to říci. Já osobně skutečné stavy kreslím jen sám po sobě. Nikoli po jiných. A to jen tehdy, pokud bude objednán i autorský dozor. Což se mimochodem za mých uplynulých 18 let praxe ještě nikdy nestalo …

 

 

 

PS: A upřímně, mé první dotazy na zhotovitele na každé stavbě zní: Máte zajištěno odborné vedení stavby stavbyvedoucím? A je stavbyvedoucí autorizovaná osoba? Pro obor silnoproudu? Není? Tak to bohužel nesplňujete kvalifikační kritéria a děláte tak něco, co dělat nemůžete. Pak ode mě ale nečekejte, že u toho budu dělat nějaký autorský dozor, a nechám se u toho vtahovat do společné solidární odpovědnosti s někým, kdo dělá něco, k čemu není oprávněn. A všem doporučuji ten samý přístup.




2 komentáře: “Není projektant, jako projektant”

  1. Podpisy projektanta v revizní zprávě napsal:

    Vážený pane Hlavatý,

    upozorňuji na to, že vámi uvedený požadavek na podpis projektanta ve změně Z2 ČSN 33 2000-6 ed.2 je uveden nepřesně. Ona Příloha č.2 je příloha vzoru formuláře revizní zprávy, který je uveden v informativní příloze E ČSN 33 2000-6 ed.2. Takže norma nic nevyžaduje ani nenařizuje ohledně podpisů projektanta, pouze informuje o možné variantě provedení formuláře. Norma totiž žádnou přílohu číslo 2 nemá (norma má přílohy značené písmeny nikoliv čísly). V normativní části ČSN 33 2000-6 ed.2 se v článku 6.4.4.4 nepíše nic o podpisech, ale pouze o tom, že osoby odpovědné za návrh, provedení a revizi musí na základě svých příslušných odpovědností podat osobě, která práci na instalaci nařídila, zprávu spolu se záznamy uvedenými v čl. 6.4.4.3. To znamená, že pokud si mě objedná dodavatel, pak mu předávám revizní zprávu a ten ji předá investorovi. Pokud si mě na revizi objedná přímo investor, pak předávám zprávu osobně a projektant, případně montážní organizace předávají svoji dokladovou část k dílu nezávisle na revizním technikovi. O podpisech tedy normativní část ČSN 33 2000-6 ed.2 neuvádí nic.

    S pozdravem Jiří Buben

    • Jan Hlavatý napsal:

      OK, opraveno na „(…) která v Příloze 2 Přílohy E.2 nově uvádí (…)“.

      ČSN 33 2000-6 ed. 2 má Přílohu E. Obsah této přílohy E byl změněn ČSN 33 2000-6 ed. 2 Změna Z2. Hrajeme si tu trochu se slovíčky, protože i informativní příloha normy je součástí normy. Ona je pěkná analogie s jedním rozsudkem co cituji v bakalářské práci (viz poznámka pod čarou 160 tamtéž); kdyby tomu tak nebylo, bylo by nadbytečné, aby normy informativní přílohy vůbec obsahovaly.

      V ČSN 33 2000-6 ed. 2 Změna Z2, Příloha E.2 se totiž píše o přílohách „které jsou nedílnou součástí zprávy o provedené revizi“. A jednou z těch nedílných součástí revize je i ono prohlášení projektanta …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra