Načítám...

Jak od července na vnější vlivy


7. 5. 2020



Za dva měsíce skončí platnost ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 Změna Z2, podle které se člení prostory z hlediska působení vnějších vlivů na normální / nebezpečné / zvlášť nebezpečné.

Od středy 8. 7. 2020 žádné takové členění nebude existovat. Fakticky tedy nutně přestanou existovat i vyhrazená zařízení třídy I. skupina B, neboť nebude existovat žádný platný předpis, podle kterého by se prostory z hlediska působení vnějších vlivů zatřídily jako zvlášť nebezpečné. Podniková norma energetiky PNE 33 000-2 ed. 5 sice uvádí i prostory z hlediska působení vnějších vlivů zvlášť nebezpečné, avšak současně dodává, že je nutno zařízení navrhovat tak, aby se nevyskytovaly.

Podle čeho se tedy budou dále prostory členit?

 

V první řadě, při projektování bylo doposud úplně jedno, jestli šlo o prostory normální nebo nebezpečné. Z hlediska návrhu to bylo fuk. Což nastává i nově, že prostory normálnínebezpečné jsou sloučeny do jedné kategorie. Nově (no nově, ona ta norma vyšla už v říjnu 2016) je pak třídění vnějších vlivů velmi šalamounsky schováno v ČSN EN 61140 ed. 3:

4.4 Doplňková ochrana
Jestliže zamýšlené použití zahrnuje zvýšení vlastního nebezpečí, např. dotyk osoby s potenciálem země v prostorech s nízkou impedancí, musí technické komise vzít v úvahu možnost potřeby specifikovat doplňkovou ochranu.

Tady (a už nikde jinde) máte uvedeno třídění z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Jste z toho moudří? Nedivím se.

 

V první řadě zmíněné „technické komise“ nejsou komise stanovující vnější vlivy. „Technické komise“ jsou normalizační komise, tvořící technické normy. Najdete to hned v úvodu jmenované normy v kapitole rozsah platnosti:

Tato mezinárodní norma je základní bezpečnostní publikací v prvé řadě určená pro použití technickými komisemi při přípravě norem podle zásad stanovených v Pokynu IEC 104 a Pokynu ISO/IEC 51.

 

Jak se tedy nově člení vnější vlivy? Vnější vlivy se člení na:

  • vnější vlivy, které nezvyšují nebezpečí úrazu elektrickým proudem
    (zahrnující původně prostory normálnínebezpečné)
  • vnější vlivy, které zvyšují nebezpečí úrazu elektrickým proudem
    (zahrnující původně prostory zvlášť nebezpečné)

Pokud budou klasifikovány vnější vlivy, které nezvyšují nebezpečí úrazu elektrickým proudem, nic se neděje. Pokud budou klasifikovány vnější vlivy, které zvyšují nebezpečí úrazu elektrickým proudem, pak nastupují prostředky doplňkové ochrany.

Kde to je napsáno? V předpisech zatím nikde 🙂
Mimo předpisy od zpracovatele normy např. tady.




6 komentářů: “Jak od července na vnější vlivy”

  1. Neřeš napsal:

    Vážený pane inženýre, Projektuji už 27 let a vůbec nemám radost, že normy jsou už dnes tak „rozvolněné“, že je to spíš otázka pro právníky. A tak jsem nechal právníka zapojit boiler, po ošetření popálenin jsem ho nechal stáhnout žalobu na technockou komisi, ale ani flašku mi za to neposlali. 🙂
    Nicméně, docela zásadní změny v normách by měla řešit TNI a jak vidno zatím se nic nevymyslelo. Je to smutné, ale odpovídá to tomu řečnění účastníků na placených seminářích, kteří bohužel čtou z norem. Je málo takových, jako byl pan Hemerka, který nad tím přemýšlel, studoval, odpovídal, nacházel oporu vzákonech a normách.
    Ale moc děkuji za Vaši snahu.
    J. Dostál

  2. Petr napsal:

    Dobrý den pane Hlavatý. Podle mě to řeší TNI 33 2000-5-51, 12/2011, čl. 3.9., tab.7 prostory nebezpečné, čl.3.9.4, tab.8 prostory zvlášť nebezpečné. Alespoň já na to spoléhám.

    • Jan Hlavatý napsal:

      No vida, to jste možná objevil skulinku v systému. Ze zákulisí mám info, že údajně dělení na normální/nebezpečné/zvlášť nebezpečné nemá být ani v nové TNI k normě 4-41 ed. 3, protože se tento koncept dělení chce opustit. Ale v TNI k 5-51 ed. 2 jim to zůstalo viset. Byť tedy TNI není technická norma, takže těžko říci … lze členit prostory dle TNI, anebo to musí řešit ČSN?

      • Petr napsal:

        Asi to má plynule řešit ČSN 61 140, ed.3. Já to chápu, že by to mělo fungovat – místo „…prostory normální..“ bude „…elektrické zařízení nezvyšuje nebezpečí úrazu EP…“
        Jinak, velice si vážím Vaší práce a času stráveném na blogu, děkuji Vám.

  3. Electrician napsal:

    Děkuji Vám za velice zajímavý příspěvek.

    Nicméně bych měl malou připomínku k použité terminologii. Vámi uvedené členění (normální, nebezpečné, zvlášť nebezpečné) se používá pro prostory, nikoliv pro vnější vlivy.

    V principu by to samozřejmě nebyl až takový problém, prostory a vnější vlivy spolu samozřejmě úzce souvisí, kdyby v 5-51/příloha ZA nebyly definovány vnější vlivy normální, jejichž definice se od prostorů normálních liší.

    Existuje zajímavá paralela v porovnání s našimi původními normami:

    normální (vnější vlivy) dle 5-51 = přibližně prostředí obyčejné základní dle zrušené ČSN 33030

    normální (prostory) dle 4-41 = prostory bezpečné dle zrušené ČSN 341010

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra