Načítám...

BIM … aneb proč si myslím, že to nebude příliš fungovat


14. 7. 2020



BIM je uzavřená společnost

Ačkoli existuje nějaká vládou schválená koncepce zavádění BIM, která jasně říká, že je pevně stanoven standard IFC, tak v praxi se natvrdo razí směr BIM = Revit.

Drtivá většina poptávek na projekt v BIM obsahuje podmínku, že model a jeho části musí být naprojektovány v Revit. Na cokoli jiného (spolupráce přes IFC) je pohlíženo jako na cosi nestandardního, jako něco, „co nechceme„.

Nejraději bychom spolupracovali s profesemi, které využívají stejný software

 

Chybí profesní nástroj pro BIM

I kdyby se našli osvícení zákazníci, kteří by nedávali do rovnítka BIM a Revit, tak stejně ještě zdaleka není vyhráno. Problém je totiž v tom, že celé elektro není v BIM moc v čem zpracovat.

Ano, můžete se pokusit celý projekt udělat v Revit. Ale samotný Revit umožňuje projektovat tak do podrobnosti stavebního povolení. A zbytek musíte doprojektovat postaru ve 2D. Pokud od něj chcete něco víc, tak si jej buď musíte doprogramovat, anebo si musíte přikoupit nějakou nástavbu, která rozšíří jeho omezenou funkčnost. A cena nám roste, aniž jsme udělali vůbec čárku.

Anebo to můžete zkusit dělat v DDS-CAD. V něm instalace sice jde namodelovat ve 3D, ale zase v něm chybí celá ta „informační BIM“ část, kterou v DDS-CAD neuděláte. Takže mnohdy nemáte vůbec šanci splnit zadání v rámci poptávek (požadavky na strukturování označování SNIM, požadavky na značení servisních prostorů, zadávání parametrů jednotlivých prvků, atd.).

Jsou ještě i další softwarové nástroje, ale jednak s nimi nejsou zatím žádné zkušenosti, jednak naráží na neochotu dle předchozího bodu.

Kde k tomu ale máme uzemnění včetně výpočtu zemního odporu? Kde máme výpočet analýzy rizika, když už je objekt celý namodelovaný? Kde máme návrh jímací soustavy, včetně automatického výpočtu dostatečných vzdáleností? Kde máme automatizované ověření návrhu valivými koulemi či ochrannými úhly, když je celý objekt ve 3D? Kde máme takovou základní drobnost, jakože profese osadí nějaké zařízení, to má svůj připojovací bod, ze kterého se automaticky načtou všechny technické údaje (napětí, příkon, proud, atd.)? Kde máme následující návaznost, že se podle toho automaticky spočte minimální průřez kabelu, a spočte se úbytek napětí na konci kabelu? Kde máme nějaké automatické ověřování zaplněnosti kabelových tras, či výpočty jejich dimenzování, zatížení, atd.? Kde máme automatický výpočet hmotnosti izolace kabelů v každé místnosti? Všechno to jsou jen otázky matematiky a algoritmů. Ale žádný z těch předražených software nic z toho ani náznakem neumí …

A to se bavíme o cenových relacích někde mezi 60-90 tis Kč (u Revitu ročně / u DDS-CAD jednorázově). Žádná láce, navíc s dost spornou návratností (viz dále).

 

BIM klade mnohem vyšší nároky

Pomalu ke každé BIM poptávce jsou připojeny desítky stran podmínek, jak musí být model udělán. Už jen se tím prokousat kolik zabere času. U BIM se připravte na mraky strukturování, koordinací, popisování. Z praxe se dá říci, že projektování v BIM je tak o 1/3 až 1/2 času náročnější, jak projektování ve 2D.

V BIM musíte řešit konkrétní rozměry konkrétních výrobků, jejichž „bloky“ mnohdy neexistují, takže si je musíte vyrobit sami. Mnozí výrobci sice své modely pro BIM nabízejí, ale hádejte co? No samozřejmě, jen pro Revit, jak jinak. V rámci informačního popisování budete ke každému prvku zadávat hromadu údajů, počínaje rozměry, hmotnosti, materiálové specifikace, referenční výrobky (dle poslední poptávky třeba typicky 10-20 údajů ke každému prvku).

U BIM taky nestačí to, co je k vidění ve spoustě projektů, tedy že je na výkrese jedna tlustá čára „tady to nějak bude“. V BIM se musí detailně modelovat, více přemýšlet nad návaznostmi, je potřeba více zkušeností co lze, a co ne. Sice to zní jako samozřejmost, ale BIM vyžaduje i prostorovou představivost.

 

Praxi chybí vůle BIM zaplatit

Máme zde projektování, které je náročnější na čas.
Máme zde projektování, které je náročnější na investice.
Máme zde projektování, které je náročnější na software.
Máme zde projektování, které je náročnější na zkušenosti.
Kde by tedy měla být cena? Výš nebo níž, jak ve 2D?

Jedním z argumentů zavádění BIM je, že se údajně přestane soutěžit na cenu, a místo toho se bude údajně zohledňovat kvalita. Zejména prý u veřejných zakázek. To je sice hezká teorie, ale praxe jede v úplně jiných zajetých kolejích. Jak pravil klasik „levně koupit, draho prodat, a co nejdéle pozdržet platbu„.
Na nějakou (ne)kvalitu v praxi ale z vysoka sere pes.

V plné nahotě je to vidět u veřejných zakázek. Veřejná zakázka má tu vlastnost, že je veřejná; a to včetně smlouvy, za kolik se projektuje. K tomu existuje vyhláška, která definuje, jaký je procentní podíl profese vůči celé stavbě. No a pak už je to jen otázka malé násobilky, kde by se měla pohybovat cena.

Poslední příklad z praxe? Projekční práce za 4,24 mil Kč / podíl profese 5,5 % nákladů stavby / silnoproud i s DUR nabídnut za 225 tis. Podle honorářového řádu by měla být cena ještě vyšší. Prakticky identický objekt jsem navíc už dělal v letech 2017/2018. Oba objekty tělocvična, oba objekty prakticky stejně velké (18,5 tis m3 vs. 17 tis m3), oba objekty v BIM, oba objekty nabídnuty za velmi podobné ceny (stupně DSP+DPS za 188 tis vs. 196 tis). Cena v roce 2017 akceptována, a cena v roce 2020? „Naše představa je 90-130 tis …„.

Zbytečné s takovýmto BIMem ztrácet čas.

 

Srovnávají se hrušky s jabkama

Jelikož praxe razí BIM = Revit, pak se za standard profese považuje i elektro naprojektované v Revitu. Jenže jak známo, pokud nemáte nad Revit koupenou anebo doprogramovanou ještě nějakou elektro nástavbu, tak v Revitu nejde udělat regulérní prováděčka. Už jen proto, že Revit neumí kreslit kabely. Takže prakticky projektant elektro v Revitu, pokud dělal i předchozí stupeň, nemá v prováděčce moc co na práci. Prakticky vše má hotovo z předchozího stupně.

No a když do toho nabídnete profesi elektro v DDS-CAD (či v čemkoli jiném, co umí kreslit kabely), tak jste v prováděčce automaticky ze hry venku. Protože se cenově srovnává Revit bez kabelů (kde v prováděčce projektant nemá moc co na práci) s rozkreslováním veškerých kabeláží (což je práce jak na kostele). Myslíte, že někdo z poptávajících porovnává něco víc, než cenu?

Nedělejte si iluze …

 

Bude někdy BIM dávat smysl?

Ano, může.

Až bude na trhu software, ve kterém půjde naprojektovat celé elektro (viz výše, přičemž nebude podmíněno, že to nutně musí být Revit). Čili jeden softwarový nástroj, který sice může stát desítky až stovky tisíc, ale ve kterém půjde vše udělat od A do Z. Zatím se k takovému ideálu žádný z existujících nástrojů ani náznakem nepřibližuje.

A taky až bude cena za projekční práce v BIM o 1/3 až 1/2 vyšší jak ve 2D.
Jinak to jaksi ekonomicky postrádá smysl vůbec dělat.

Do té doby to ale bude jen … nesmysl.




Jeden komentář: “BIM … aneb proč si myslím, že to nebude příliš fungovat”

  1. Roman Matoušek napsal:

    Dobrý den, plně s vámi souhlasím. A navíc vidím ještě jeden podstatný problém, projektuji 30 let a vidím jak nejen v oboru elektro ubývá projektantů a na druhou stranu zrovna profese elektro se stává stále náročnější s přibývající technologií v moderních budovách, tak nevím jak to ten zbytek bude stíhat, když bysme měli dělat vše v BIM, kde je vše časově náročnější.

    Roman Matoušek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra