Načítám...

Ergotipy


3. 3. 2021



Sedět celé dny u počítače samozřejmě zdraví úplně neprospívá.
Bolesti zad, bolesti ruk od myši, asi nejsem sám, kdo to řeší.
Tak tady je pár postřehů, na co jsem u toho zatím přišel.

 

Židle

Myslím, že jsem šel tehdy v roce 2012 na nějakou obchodní schůzku. Šel jsem po Korunní nahoru, a zčista jasna mě cinknul do nosu obchod se židlemi (myslím, že už tam není). A tam jsem uviděl židli, která mě zaujala na první pohled. Mám ji dodnes, a nedám na ni dopustit.

Je jiná. Je jiná, než drtivá většina židlí, co jsem kdy měl, či viděl.
Je jiná v tom, že nemá pevný sedák. Sedák je na pružině a hýbe se.

Kdo to nezná, a sedne na ni, tak zpravidla má co dělat, aby z ní nespadl.
První měsíce z ní bolí okolo beder, protože při sezení na ní musíte furt balancovat. Což je právě to, co ji dělá skvělou.
Nenechá Vás se flákat.

Byla pravda drahá jak čert, ale koupil bych si ji znovu. Má simulovat sezení na míči. Na kolik realisticky netuším, ale co ji mám mě nebolí záda.

Ta židle se jmenuje SpinaliS Navigator, kdybyste ji hledali.

 

Myš

Vybavuji si okamžik, začátkem roku 2017 to bylo, kdy mě bolelo předloktí ruky od myši už tak, že v podstatě nešlo dál moc pracovat. Bylo to utrpení. Takže jsem začal hledat co s tím. Vertikálních myší tehdy moc nebylo, já tehdy sehnal jen myš Evoluent C. Nekupujte si ji, stojí za prd.

První co bylo, tak sice ustoupila bolest předloktí, ale místo toho nastoupila bolest v rameni. Tadle myš úplně nepomohla, takže jsem z nouze začal řešit, co s tím. První co mě napadlo, přehodit myš do levé ruky. Což jsem jako pravák vnímal jako tragédii, že nebudu schopen nic dělat. Že celá dosavadní produktivita půjde do kopru.

Překvapivě to ale nebylo tak strašné. Ano, člověk je pomalejší, ne tak přesný, ale kupodivu se takto dá pracovat. Nějakou dobu mi to vydrželo, až jsem začal zkoušet další vertikální myši. Nakonec jsem skončil u toho, že pro pravou ruku mám verikální myš, pro levou ruku mám klasickou myš; a střídám je.

Když začne bolet jedna ruka, chytnu myš druhou, a jede se dál. Je to ulevující.
Jaká vertikální mi padla do ruky? Levná Trust Gaming GXT 144

Na nic lepšího jsem zatím nepřišel.

 

Stůl

Když jsem šel v roce 2010 na volnou nohu, namyslel jsem si stůl.
Vymakanej, malej tak akorát, na míru, včetně polic. Myslím, že se mi poved.
Sloužil mi 10 let, letos jsem jej věnoval.

A pořídil jsem si stůl nový, úplně jiný.
Postupem času mi totiž začala vadit jednotvárnost sezení.
Člověk furt jenom sedí … ale jaké by to bylo, kdyby si k tomu mohl i stoupnout!

Můžu říct, je to pecka! Dá se u něj pracovat ve stoje, v kleče, v sedě, dá se u něj ve stoje přednášet, když Vám nesedí jedna výška, upravíte si ji na jinou. Mám jej sice krátce, ale mít tu zkušenost, tak si jej koupím už dávno.

Pokud takový stůl vybíráte, tak tady je pár tipů. Jsou stoly jednomotorové a více motorové; berte ten více motorový (minimálně co noha, to motor). Pokud jste vysocí, dívejte se na to, jak vysoko umí stůl vyjet (protože ne všechny jezdí stejně vysoko). Berte takový, co má ochranu proti kolizi (už se mi pod ním podařilo skřípnout židli). Doporučuji k němu koupit hromadu příchytek, protože množství kabelů, co pod ním jdou (aspoň u mě – monitor, klávesnice, dvě myši, tři napájecí zdroje, tři USB rozbočovače, lampa, mikrofon, atd.), je enormní.

Já si koupil ergolutions Primus z videa, a k němu na míru desku z masivu.
Snad jediné mínus, co na tom shledávám, je to dotykové ovládání.

 

Pohyb

No a samozřejmě nejvýraznější vliv má pohyb.
Za mě doporučuji Aikido 🙂




Jeden komentář: “Ergotipy”

  1. Radek Krejci napsal:

    Používám myš Logitech MX Vertical + klávesnici MX Keys. Na židli SteelCase je nafukovatelná balanční podložka. O stolu přemýšlím….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra