Načítám...

Vyšel nový stavební zákon


30. 7. 2021



Ve sbírce zákonů byl tento týden publikován nový stavební zákon, a k němu zákon, měnící ostatní související předpisy.

Pár postřehů v bodech, co nás od 1. 7. 2023 výhledově čeká za změny:

  • Mnozí to sice ze stávajícího stavebního zákona stále nechápou (viz § 134 odst. 2 + § 158 odst. 1), nicméně v novém stavebním zákoně je to již uvedeno naprosto srozumitelně – stavbyvedoucím může být pouze osoba autorizovaná (viz budoucí § 14 písm. f) zákona č. 283/2021 Sb.). Stejně jako že projektant je pouze osoba autorizovaná (viz budoucí § 14 písm. b) zákona č. 283/2021 Sb.).
  • Dokumentace pro povolení záměru neobsahuje požadavek na dokumentaci technických a technologických zařízení.
    To jednoduše znamená, že součástí DSP předkládané stavebnímu úřadu patrně již dále nebudou dokumentace jednotlivých profesí (viz budoucí § 158 odst. 1 zákona č. 283/2021 Sb.)? Jsem moc zvědav, jak se budou dělat koordinace, a jaké všechny průsery, na co se v DSP kvůli absenci profesí zapomnělo, se budou žehlit v prováděčce (kde část dokumentace technických a technologických zařízení už požadována je, viz budoucí § 158 odst. 2 zákona č. 283/2021 Sb.). Co mimochodem budou dělat všichni ti projektanti elektro, kteří dnes sekají jen stavebka (protože prováděčky buď neumí, anebo se jim nechtějí dělat)?
  • Příliš jsem nepochopil, proč zákon popisuje co je obsahem té které dokumentace, aby pak v posledním odstavci konstatoval, že obsah stanoví prováděcí právní předpis (viz budoucí § 158 zákona č. 283/2021 Sb.)? Leda by to bylo proto, že vyhláška nemůže jít s požadavky nad rámec zákona … takže taková pojistka, aby vyhlášky nemohly požadovat onu část technických a technologických zařízení v rámci povolení záměru?
  • Dokumentace pro povolení záměru se už (snad?) patrně nebude odevzdávat tištěná, ale pouze v elektronické podobě (viz budoucí § 271 odst. 2 zákona č. 283/2021 Sb.)?
  • Vyjma některých jednoduchých staveb se dokumentace pro provádění stavby stane povinnou (viz budoucí § 160 odst. 2 písm. a) zákona č. 283/2021 Sb.).
  • Dokumentaci pro provádění stavby dle předchozího nicméně překvapivě nevyžadují např. přípojky sítí technické infrastruktury (viz odst. 2 písm. h), výrobky plnící funkci stavby, takže třeba typizované kioskové trafostanice (viz odst. 2 písm. i), dobíjecí stanice elektromobilů (viz odst. 2 písm. k), fotovoltaické elektrárny do 30 kW (viz odst. 2 písm. l). Všechny tyto příklady mimochodem nemusí být ani součástí dokumentace pro povolení záměru (neb jde o technická a technologická zařízení) … takže se budou dělat bez jakékoli dokumentace? To je moc dobře vymyšlený.
  • Hasičům se k vyjádření patrně bude předkládat až dokumentace pro provádění stavby (viz budoucí § 160 odst. 2 písm. b) zákona č. 283/2021 Sb.)? To bude veselo, až hasiči zamítnou něco, co bez nich v předchozím kroku stavební úřad povolil (aneb zrychlení procesu povolování po česku).
  • V zákoně se výslovně objevuje, že projektant neodpovídá za odchylky od projektové dokumentace, ke kterým došlo při provádění stavby a které neschválil (viz budoucí § 162 odst. 4 zákona č. 283/2021 Sb.). Bravo!
  • Obory technika prostředí staveb (tedy prakticky veškeré profese, včetně odborných profesí vyhrazených technických zařízení), statika a dynamika staveb, geotechnikapožární bezpečnost staveb budou nově oficiálně oprávněni projektovat i autorizovaní inženýři v oborech pozemní stavby, dopravní stavby, stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství, mosty a inženýrské konstrukce, technologická zařízení staveb, městské inženýrství nebo stavby pro plnění funkce lesa (viz budoucí § 18 odst. 2 zákona č. 360/1992 Sb.). To je pecka, ne? Pokud jako projektant elektro máte i autorizaci technologická zařízení staveb, tak hurá na statiku, či PBŘ!
  • Krásný paskvil v souvislosti s předchozím vzniká např. u budoucích staveb kategorie I a II, které představují mírné nebezpečí z požárního hlediska (viz budoucí § 39 odst. 1 zákona č. 133/1985 Sb.). Zatímco zákon o požární ochraně bude říkat, že pro stavby kategorie I a II může požárně bezpečnostní řešení zpracovat osoba, která je autorizovaná pro obor požární bezpečnost staveb dle autorizačního zákona (viz budoucí § 40 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb.) … tak autorizační zákon do toho háže pomyslné vidle, protože říká, že části příslušející oboru požární bezpečnost staveb je oprávněn vypracovávat i autorizovaný inženýr v oborech pozemní stavby, dopravní stavby, stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství, mosty a inženýrské konstrukce, technologická zařízení staveb, městské inženýrství nebo stavby pro plnění funkce lesa (viz budoucí § 18 odst. 2 zákona č. 360/1992 Sb.).
  • Kdo dělá vybrané činnosti ve výstavbě bez autorizace (tedy projektanti a stavbyvedoucí bez autorizace, a že jich v praxi je), tak tomu se zvyšuje flastr až na 400 tis. Kč (viz budoucí § 303 zákona č. 283/2021 Sb.).
  • Všem autorizovaným osobám bude nejpozději do konce září 2023 automaticky zřízena datová schránka (viz budoucí čl. 74 zákona č. 284/2021 Sb.). Toto se nicméně netýká autorizovaných OSVČ, kterým bude automaticky zřízena datová schránka s předstihem již od ledna 2023 (viz budoucí § 4 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb.). Se stejným předstihem pak bude datová schránka automaticky zřízena všem fyzickým osobám, které projeví dostatek „informační gramotnosti“, např. elektronickým přihlášením se k NIA (viz budoucí § 3 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb.).



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra