Načítám...

Intersolar


15. 6. 2023



Zajel jsem si včera na otočku do Mnichova na Intersolar.
Jednak ze zvědavosti, jednak jak říká moje žena, abych šel i trochu mezi lidi 🙂

  • PV modulů, střídačů a baterií plné haly, což mě v zásadě až tak moc nezajímalo. Pro projektanta je podle mě celkem zbytečné si v tom všem udržovat nějaký přehled; jednak je toho enormní množství, jednak bude za půl roku beztak stejně všechno jinak.
  • Co se mi velmi líbilo, jsou famózní bateriová úložiště od Amvolt; nejenže je to česká firma, ale ještě mají vše i nádherně zpracované. Velký obdiv.
  • Hodně jsem se díval po mikrostřídačích, protože pro malé instalace, a zejména pro rodinné domy, mi to přijde poměrně zajímavá a rozumná alternativa. Běžných mikrostřídačů se 1-2-4 MPPT vstupy je na trhu plno, nicméně velmi se mi líbil z toho všeho vyčnívající mikrostřídač se 6-ti vstupy. Do 3 kW na každé fázi, použiju 3, na každou fázi jeden, a mám naprosto bezpečným způsobem vyřešen rodinný dům do 10 kW. Další z mikrostřídačů co mě zaujal, byl mikrostřídač s 3-fázovým výstupem. Samozřejmě byly k vidění i mikrostřídače s napojením na bateriová úložiště, takže za mě je to naprosto použitelná technologie.
  • Co je naopak velká bída, jsou prvky, které by umožňovaly vypínání PV modulů. Krom všeobecně známých optimizerů od SolarEdge a Tigo je to jen velká bída. Beny má nějaké rapid shut-down moduly. A pak byly k vidění nějaké moduly od NEP. A to je tak zhruba bohužel vše. Tady je podle mě obrovská díra na trhu, kterou kdyby někdo zaplnil, tak bude král. Udělat nějakou jednoduchou krabičku, do ní jednoduché NC relé, které třeba při ztrátě ovládacího napětí vyzkratuje PV modul (či dva-tři-čtyři), a je rázem jednoduché blbuvzdorné řešení, umožňující vypínání DC části.
  • Co jsem ale vůbec nenašel, a to nejen na výstavě, ale obecně zatím nikde, jsou vícepólové DC vypínače/přepínače, které by umožňovaly dálkově vypínat. Ony nějaké  vícepólové DC vypínače existují. Málokteré z nich pak bohužel splňují i potřebnou kategorii spínání DC-PV (schválně se podívejte do katalogů, u kolika z nich něco takového najdete, i když se vše prezentuje jako „fotovoltaické vypínače“). Byly k vidění ale i takové, které DC-PV kategorii splňují. Existují i některé motoricky ovládané, nicméně to už je trochu kanon na vrabce. Ale jednoduchý vícepólový DC spínač, vybavený jen napěťovou nebo podpěťovou spouští, pro možnost jeho dálkového vypnutí, to jsem ještě nikde neviděl.
  • Co pro mě byl největší šok celé výstavy, byl VN rozváděč do 24 kV výšky metr třicet / šířky 21 cm. Naprosto fascinující věc. Za celou svou praxi jsem nic tak malého ještě nikde neviděl. Pouze trochu škoda, že to je postavené na SF6, takže s blížícím se zákazem produkce takto malých rozváděčů skončí (a bez SF6 to takto malé dál dělat neumějí).

 




2 komentáře: “Intersolar”

  1. K mikrostřídačům….
    Tři střídače, na každou fázi jeden zní výborně. Jen nevím, jak by se řešil sled fází?
    Každopádně díky za smysluplnou reportáž z Intersolaru.

    • Jan Hlavatý napsal:

      Sled fází? Jednotlivému mikrostřídači je podle mě nějaký sled fází ukradený. Nafázuje se na fázi od distributora, kterou mu poskytnete, a hotovo.

      Pokud máte na mysli nějaký ostrovní provoz, tak tam vytvoříte sled fází jednoduše před prvním zprovozněním podle distribuční sítě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra