Načítám...

“Karel” čtvrtý, aneb FVE


8. 8. 2023



Po čase zase další občasník exotů, tentokráte z oblasti fotovoltaik.
Aneb, na jaký kokotiny projektant v praxi naráží, čí za co je neustále drbán.

 

Proč máte v projektu okolo fotovoltaiky ochranné pásmo sedm metrů, když na panelech není vysoké napětí? Jiní projektanti dávají metr!
(protože ochranné pásmo se neodvíjí od napětí na panelech, ale od napětí v místě připojení k distribuční soustavě; vole)

 

Ostatně víte, jaký je v praxi současný etalon kvality projektu? …
„Jiní projektanti“!
(a je úplně jedno, jaký sračky v dokumentaci mají, viz např. ochranné pásmo výše … to nejdůležitější je, že s projektem „jdou na ČEZ“! jelikož já na žádnej „ČEZ“ chodit nehodlám, tak jejich kvalit nemám šanci nikdy dosáhnout!)

 

My jsme objednali ten kabel 4×240 co byl v projektu, ale přišly nám barvy černá-šedá-hnědá-modrá; můžeme to použít? Ne?!? Ale to v projektu nebylo, že by PEN musel být zelenožlutý! To je jasná chyba projektanta!
(jakože projektant může za to, co si kde objednáte nebo koupíte, či že k tomu ani neznáte normy, i když jste povinni je znát?)

 

Ta technická zpráva, to jsou samé citace, předpisy, normy … to je úplně bezcenné! Jak to máme udělat, to se z toho nikde nedočteme!
(aneb nejlépe už ve stavebním povolení očekáváme naprosto přesný návod, jak to máme celé poskládat; krok za krokem, jak pro blbečky)

 

Tvořím projekty na rodinné domy a fotovoltaiky. Nejsem ale elektrikář, a tak hledám někoho, kdo by mi nakreslil jednoduchý plánek, já to pak překreslím v AutoCADu, a prodám klientovi. Těším se na spolupráci!
(to je jak od devadesátek vlhký sen každého podnikatele … levně koupit, draho prodat, a ideálně ještě pozdržet platbu!)

 

Máme pro vás hromadu dalších projektů!
Máme pro vás další, další … a možná i další projekty!
(takovouto větu, když někdo řekne v rámci první poptávky, tak je okamžitě jasné, že to bude celé fejk; věřte mi, vždycky to tak bylo)




7 komentářů: ““Karel” čtvrtý, aneb FVE”

  1. Jan Odlas napsal:

    Distributor elektřiny si postavil nabíjecí stanici elektomobilu. Požívat ji bude sám pro sebe ale NE pro veřejnost. A po mně chtěl v projektu stanovit ochranné pásmo přívodního kabelu nn. Argumentoval jsem tím, že to je sice ve vlastnictví distributora elektřiny, ale nenaplňuje to podstatu § 2 a) 1. …. distribuční soustava je zřizována a provozována ve veřejném zájmu ….. protože to s provozováním DS nesouvisí a není to ve veřejém zájmu ale jen pro vnitřní potřeby. Co vy na to? Má takový kabel ochranné pásmo nebo ne?

    • Jan Hlavatý napsal:

      Kabely za fakturačním měřením žádné ochranné pásmo nemají, což z toho co vídám dosud nepochopily tak 3/4 projektantů …

  2. Jiří Topol napsal:

    Až budou řešit modré návlečky na zž PEN, tak to pravděpodobně nazvou spiknutím a obviní i projektantovu rodinu. Musím uznat, že neznalost barvy izolace PEN je extrém, který mě pobavil.

    • Jan Hlavatý napsal:

      Tak hlavně když jsem následně vznesl dotaz, zdali a jak mají zajištěno řádné odborné vedení stavby (viz § 160/1 + § 158/1 + § 8/e), tak už samozřejmě bylo ticho po pěšině. Ale kokot je projektant, kdo jiný …

  3. Miroslav Vichr napsal:

    A jak reagujete na tyhle “Karly” ? Elegantně, nebo na férovku řeknete, co si o tom myslíte? 😎

    • Jan Hlavatý napsal:

      Odpovídám jim, co si o tom myslím. Jako třeba že v § 46 energetického zákona se píše o napětí v místě připojení k distribuční soustavě, a ne o napětí na panelech, že snad mají vědět, že PEN má být zelenožlutý, že mají povinnost být odborně způsobilí, atd. Což ze mě samozřejmě dělá toho největšího problémistu pod sluncem, protože … „jiní projektanti„!!

      • Zbyněk Ryzner napsal:

        Reaguji na Karly velmi podobně. Po letech projektování už zkrátka člověk pozná laika po dvou až třech větách rozhovoru. Také podle toho, že vás zahrnou balastem namísto relevantními podklady. Ze všeho nejraději mám, když chtějí projekt k realizaci, a jako podklad vám pošlou namísto schválené PD s povolením stavby, realizačku na které se podepsalo několik patlalů a nakonec se to netváří ani jako celek jedné PD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *



Další články

2. 10. 2024 Jan Hlavatý

Dostal jsem poměrně zajímavý dotaz, zdali se musí po vypnutí fotovoltaické elektrárny do 10 kW na rodinném domě odpojit i její DC část od střídače? A jelikož mě odpověď hned nenapadla, říkám si, že by to mohl být zase nějaký příspěvek na blog. Třeba rozproudí diskusi.   Vyhláška do 50 kW Veleslavná vyhláška č. 114/2023 Sb. pro PV systémy do 50 kW […]


Číst více



13. 6. 2024 Jan Hlavatý

Zajímalo by Vás, jak vzniká legislativa? Ve zkratce tak, jak všechno ostatní; v neskutečném bordelu. Ve druhé polovině roku 2021 jsem byl osloven, jestli bych se nezúčastnil přípravy návrhu nové vyhlášky o technických požadavcích na stavby. No jasně, bude mi ctí! To jsem tehdy ještě ale popravdě netušil, co mě čeká. V únoru 2022 jsme pak vypustili […]


Číst více



29. 5. 2024 Jan Hlavatý

Je venku. A je to strašnej paskvil. Což bylo vidět už v rámci připomínkování návrhu.   Co se povedlo Začněme tím, co bych viděl za přínosné; zabere nám to na úvod méně času. Všechno se týká dokumentace pro provádění stavby; v dokumentaci pro povolení nějak nic přínosného nenacházím: D.1.2.1 písm. w): jsou požadovány seznamy kabelů D.1.2.1 písm. ad): má […]


Číst více



Webdesign © 2018 David Jindra